İster işe ister eğlenmeye gitmek için her gün şehir içi ulaşım olanaklarını kullanmaktayız. Otobüs, metro, taksi ve ileride insansız taşıtlarla birlikte birçok alternatifimiz de bulunmaktadır. Bu kadar alternatif olmasına rağmen hangi taşıta binersek daha hızlı gidebileceğimiz, hangi taşıtın ne zaman beklediğimiz durağa geleceği, aktarma yaparken ne kadar bekleyeceğimiz, toplu ulaşımdan sonra taksiye binmenin ne kadar zaman kazandıracağı vb. gibi temel soruların cevaplarını bilemiyoruz. İstanbul’da her gün toplu ulaşımla yapılan 5 milyondan fazla yolculuk olması da bu sorunu birçoğumuzun yaşadığını göstermektedir.
Metrobi Ulaşım Teknolojileri, taşıtların – şimdilik toplu ulaşım ve taksiler, gelecekte ise insansız araçlar – hareketlerini yapay zeka ile analiz ederek işte bu soruların cevaplarını vermektedir. Yolcuların ulaşım olanaklarını tıpkı kendi taşıtlarıymış gibi güvenerek kullanabilmelerini hedeflemektedirler. İTÜ Teknokent’te bulunan şirket, kurucusunun MIT’de yaptığı çalışmalardan edindiği teknolojisiyle trafik durumunu anı anına hesaplayarak taşıtların hangi durağa ne zaman geleceğini dakikası dakikasına hesaplar. Bir yere toplu ulaşımla en hızlı nasıl gidileceğini gösterir, yolculuktayken dahi eğer bir taşıt gecikecek olursa daha hızlı yeni alternatifleri belirtir. Eğer yolcu duraktan taksiye binecekse, daha durağa gelmeden taksi çağırabilir ve taksi hazır olur. Diğer taraftan, işletmelere yolcuların sıklıkla kullandıkları hatları raporlayarak daha fazla sayıda taşıt çalıştırmaları ve daha uygun planlama yapabilmeleri için yardımcı olur.
Şu an Boston ve İstanbul’da denemeleri yapılan sistem trafik durumunu anı anına hesaplayan teknolojisiyle var olan sistemlerden çok daha başarılı sonuçlar elde etmektedir. Çözümlerini uluslararası alanda sunan şirket şu an için akıllı telefon uygulaması, akıllı durak yazılımları, taşıt içi bilgilendirme ve toplu ulaşım yönetim – takip sistemleri sağlamaktadır.