ITU GATE START-UP CHALLENGE’IN İKİNCİ AYAĞI SAN FRANCİSCO’DA YAPILDI

itu gate start-up challenge'in i̇ki̇nci̇ ayaği san franci̇sco’da yapildi 1

ITU GATE START-UP CHALLENGE’IN İKİNCİ AYAĞI SAN FRANCİSCO’DA YAPILDI

İTÜ ARI Teknokent, bu yıl ilkini düzenlediği “ITU GATE Start-up Challenge” programı kapsamında Türkiye’den dokuz  teknoloji tabanlı girişimci şirket, Chicago’dan sonra San Francisco’da yatırımcılarla bir araya geldi.

i̇tü çeki̇rdek basin

Özellikle yazılım sektörünün kalbinin attığı San Francisco’da Parisoma kuluçka merkezinde çok sayıda yatırımcı, gazeteci ve diğer ülkelerden katılan girişimcilere projelerini sunan Türk girişimciler, başarılı ürün ve çözümleriyle büyük beğeni topladı. Kendilerini tanıtan şirketler arasında bulut-tabanlı yazılım platformları ve radyo frekansı ile tanımlama (RFID) gibi bilgi teknolojisi girişimlerinin yanı sıra arıcılık ürünleri, DNA-tabanlı gıda testleri ve nanomalzeme gibi farklı girişimlerin de yer alması dikkat çekti.

i̇tü çeki̇rdek basin

“Girişimcinin yaşayacak sadece bir hayatı var”

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşma yapan Türkiye’nin öncü internet servis sağlayıcı firmaları Superonline ve Ixir’in kurucusu, ünlü girişimci ve MAANA CEO’su Babür Özden, katılımcılara girişimcilik konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Konuşmasında Özden, “Türk girişimcilerde gördüğüm ve çok karşılaştığım bir hata mühendis ve üretim ekibini sadece daha ucuz üretim adına Türkiye’de tutmaya çalışmak. Bu yapılacak en büyük hata. Ucuz mühendise değil dünya klasmanında mühendislere ihtiyacınız var. Bu hatadan dolayı birçok Türk firmasının başarısız olduğunu gördüm. Diğer taraftan ABD’ye yalnızca satış ofisinizi açmak için gelmeyin, burası satış ofisinizi açmak için yanlış yer. Buraya girişiminizi burada yeniden kurmak veya buraya taşımak amacıyla gelin. Girişimcinin yaşayacak sadece bir hayatı var” dedi.

i̇tü çeki̇rdek basin

ITÜ GATE’in girişimciler adına oldukça önemli bir iş yaptığını ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Babur Özden, girişimcilere Amerika’da geçirecekleri süreyi verimli kullanmalarını, burada insanları tanımak ve onların da kendilerini tanıması için süre verilmesini tavsiye etti. Babür, “Burada yakalayacağınız başarı tamamen insanlarla kuracağınız ilişkilere bağlı. İnsanlardan gelecek hayır cevabını çok sakin ve saygılı bir şekilde karşılamayı öğrenmelisiniz” dedi.

i̇tü çeki̇rdek basin

Türkiye’de girişimciliği güçlendirmek ve Türkiye ekonomisi için katma değer oluşturacak projeler oluşturmak kültürüyle hareket eden İTÜ ARI Teknokent, “ITU Gate Start-Up Challenge” programı ile teknoloji üreten yenilikçi firmaları yurtdışına taşıyarak, girişimci firmaların yeni iş ortaklıkları kurmalarını sağlıyor, uluslararası yatırım almanın kapısını aralıyor.
San Francisco Parisoma kuluçka merkezinde uluslararası yatırımcılar, gazeteciler ve diğer girişimcilerin de yoğun ilgisini çeken gruplar ise şu şirketlerden oluştu:

  • KOBİ’lere yönelik bulut-tabanlı yazılım çözümleri sunan Bodru (www.bodru.com),
  • Hastaneler için RFID temelli varlık yönetimi çözümleri sunan Borda (www.bordatech.com),
  • Kullanıcı davranışlarını öğrenen akıllı ev sistemleri geliştiren Ingenious (www.ingenious.io),
  • Perakende sektörünün tedarik performansını artırmaya yönelik iş analitiği şirketi Invent Analytics (www.inventanalytics.com),
  • Havacılık ve uzay, otomotiv ve enerji gibi endüstriler için yeni nesil kompozit malzemeler üreten Nanokomp (www.nanokomp.com.tr),
  • Arıcılık kaynaklı yeni sağlık ürünleri  geliştiren SBS (www.sbs-turkey.com),
  • Gıda güvenliği için hızlı sonuç veren DNA analizine dayalı gıda test kitleri üreten Sentromer (www.sentromer.com),
  • Finansal verilerin daha iyi analizine olanak tanıyan bir yazılım platformu sunan StockGround (www.stockground.com).
  • H.265 video standardının etkin kullanımı konusunda teknolojiler geliştiren ve inovatif sinyal işleme teknikleri ile mobil uygulamalar üreten AVCR  (www.funimate.com)

ITU GATE Start-up Challenge Programı hakkında daha fazla bilgi için: https://www.itugate.com