BİGG Yatırım Programı adıyla anılan TÜBİTAK 1812 – Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini hayata geçirebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklendiği bir yatırım programıdır. Program kapsamında TÜBİTAK tarafından uygun bulunan girişimcilere TÜBİTAK BİGG Fonu ile %3 hisse karşılığında 900.000 TL’ye kadar yatırım sağlanmaktadır.
İTÜ Çekirdek, TÜBİTAK 1601 programı kapsamında düzenlenen ‘1512-Girişimcilik Destekleme Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı’nda, 2015 yılından bu yana kesintisiz olarak BİGG Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş olarak görev yapmaktadır. Faaliyetlerimizi program ortaklarımız olan Kapsül Kuluçka Merkezi ve Lonca Girişimcilik Merkezi ile birlikte yürütmekteyiz.
2024 1. Çağrı dönemi ile birlikte şimdiye kadar 246 girişim, 65 milyon TL+ üzerinde TÜBİTAK BİGG desteği kazandırmış olduk.
TÜBİTAK BİGG süreci, iki aşamadan oluşmaktadır. 1. Aşama olan proje değerlendirmesi ve iş planı hazırlığı süreci İTÜ Çekirdek tarafından yürütülmekte, 2. Aşama değerlendirmesi ise TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilmektedir.
BİGG Programına başvuran girişimciler, ön değerlendirmeden geçtikten sonra 1. Aşamaya kabul edilirler ve eğitim ile iş planı hazırlığı sürecine başlarlar. Uzman eğitmenler ve mentorlar eşliğinde iş planları beraber hazırlanıyor ve bu süreçte devam eden başarılı girişimciler, 2. Aşama değerlendirmesi için TÜBİTAK’a yönlendirilirler. 2. Aşamada, çeşitli eğitimler sonrasında iş planı ve panel sunumu değerlendirmelerinden geçen girişimciler, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde şirketlerini kurarlar ve TÜBİTAK BİGG Fonu ile %3 hisse karşılığında 900.000 TL’ye kadar yatırım alırlar. Bu noktada Ar-Ge ve ticarileştirme faaliyetlerine başlayabilmeleri içinde farklı eğitimler girişimcilere sunulmaktadır.
Süreç içinde yapılacak değerlendirmeler ile girişimciler hem BİGG 2. aşama sürecine devam etme hem de İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka sürecine girişte avantajlı olarak başvurabilme fırsatı yakalamaktadırlar.
İTÜ Çekirdek olarak 2015 yılından bugüne teknolojik ve yenilikçi iş fikrine sahip girişimci adaylarını TÜBİTAK BİGG Programı kapsamında destekliyoruz.
En çok destek kazandıran ekip ile yeni BİGG dönemine başlamak için şimdi tam zamanı değil mi?
BİGG | İTÜ Çekirdek programına kabul edilen girişimciler,
TÜBİTAK BİGG sürecinde İTÜ Çekirdek ayrıcalıklarından faydalanmak için hemen başvur!
İTÜ Çekirdek hizmetleri kapsamında girişimcilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Girişimcilerin sunulan hizmetlerden azami ölçüde yaralanması ve katma değeri yüksek projelerin üretilmesi esas alınmaktadır.
BİGG İTÜ Çekirdek programında girişimcilerden hisse alınmamaktadır ve ücret talep edilmemektedir.
İlk aşamada girişimcilerin linkte yer alan BİGG İTÜ Çekirdek başvuru formunu doldurmaları sürece dahil olmaları için yeterli olacaktır.
TÜBİTAK tarafından belirlenen mevzuat gereğince açık öğretim fakültesi öğrencileri ve mezunları başvurabilir.
TÜBİTAK tarafından yayınlanan çağrı metninde belirtilen ön başvuru tarihleri arasında herhangi bir şirkette kurucu ya da ortak olarak görev alan kişiler programa başvuru yapamaz. Başvuru öncesi şirket ortaklık yapısından ayrılması durumunda başvuru yapılabilir.
Evet, başvuru tarihi itibariyle kişinin ortaklığının olmaması yeterlidir.
Hayır, İTÜ Çekirdek’e tüzel kişiler başvuramaz, gerçek kişiler başvurabilir. Sürecin sonunda da sadece kazanan grubun üyelerinin hissedar olduğu bir şirket kurulur.
Jüriler projenizi değerlendirirken elbette grup üyesinin/üyelerinin yetenek ve yeterliliklerini de kıstas almaktadır. Bu kapsamda tek başınıza başvurmanız mümkündür ve reddedilmeniz için tek başına yeterli gerekçe değildir. Ancak tek kişilik bir projenin disiplinler arası yönetiminde sıkıntı yaşayabileceğinizden İTÜ Çekirdek BİGG programına ekip olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Proje ekibinin proje gereklilikleri kapsamında farklı disiplinlerdeki girişimcilerden oluşması beklenmektedir.
Ekibiniz en az 2 kişiden oluşmalıdır.
Evet, birden fazla proje ile başvurabilirsiniz. Sistem üzerinde yeni kayıt yapmanıza gerek olmadan, proje sayısını artırarak (yeni proje ekleyerek) aynı kayıt numarası ile başvurabilirsiniz. Ancak grup başına sadece bir proje desteklenmek üzere seçilecektir.
Hayır, üye olarak hangi grupta yer alacağınıza baştan karar vermeniz gerekmektedir.
Proje yürütücüsünün TÜBİTAK tarafından belirtilen başvuru koşullarını sağlaması durumunda, ekipteki diğer üyelerin bu şartları sağlaması beklenmemektedir.
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001, 1002, 1003, 1005, 1071 ve 3501 destek programları kapsamında proje yürütücülüğü yapmış veya 1 Ocak 2020’den itibaren TÜBİTAK tarafından düzenlenen veya TÜBİTAK’ın paydaşı olduğu yarışmalarda 1., 2. veya 3. sırayı (Mansiyon ödülü ve katılım belgesi hariç) elde eden girişimcilerin sunduğu iş planlarına ek ödül puanı verilmektedir.
Ek olarak, GCIP Türkiye Hızlandırıcı programlarında ilk 10’a kalan finalist takımlara 5 ek ödül puanı verilecektir.
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve TÜBİTAK iş birliğiyle başlatılan program, temiz teknoloji girişimcilerine yeni fırsatlar sunuyor. BİGG programında destek alması kabul edilen 3 girişime, TÜBİTAK BİGG Fonu tarafından %2 ilave pay karşılığında 600.000 TL ek yatırım sağlanıyor. Böylece, 1.500.000 TL’ye kadar yatırım desteği elde edebilirsin!
Bu ek destek, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, atık zenginleştirme, su verimliliği, çevre dostu binalar, akıllı ulaşım, ileri malzemeler ve kimyasallar alanlarında faaliyet gösteren yenilikçi projelere yöneliktir.
Ekip üyelerinizde projeye destek olacak kişileri BİGG 2. Aşamaya yönlendirilmeniz ile birlikte yazacağınız güncel iş planına kadar değişiklik yapabilirsiniz.
Evet, programa başvuru yapabilirler. 2.Aşama TÜBİTAK Panel Değerlendirmeleri sonrasında yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak görev alan akademisyenler hariç tüm kamu görevinde çalışan memurların veya herhangi bir firmada çalışan kişilerin istifa etmesi gerekmektedir.
Program başvuru aşamasında, birden fazla Uygulayıcı Kuruluşa başvuru yapabilirsiniz. Buna karşın, süreçte, bir Uygulayıcı Kuruluşu seçmek ve yolunuza onlarla devam etmek zorundasınız.
Programa başvuru için T.C. vatandaşlık şartı aranmaz. Ancak, yabancı uyruklu adayların T.C. yabancı kimlik numarası ve YÖK’ten alınan diploma denklik belgesi sunması gereklidir.
Program süreçleri Türkçe olarak ilerlediğinden, girişimcilerin Türkçeyi iyi derecede bilmesi gerekmektedir.
İş Planınızda TÜBİTAK 1. Aşamayı İTÜ Çekirdek’te gerçekleştirilecek jüride başarılı olarak geçmeniz ve 2. Aşamaya yönlendirilerek TÜBİTAK BİGG Panel Süreci için TÜBİTAK’ın PRODİS sistemi üzerinden girişlerinizi yaparken revize edebilirsiniz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 veya 1812 Programları 2. aşaması kapsamında halihazırda değerlendirilmek veya destek almamak kaydıyla bu bilgiyi başvuru formunda belirterek başvuru yapabilirsiniz.
Eğer Ön Değerlendirme aşamasında elenirseniz, tekrar başvurabilirsiniz. Buna karşın, BİGG | İTÜ Çekirdek’e kabul edilir ve elenirseniz, aynı projeyle tekrar başvuramazsınız.
Program sürecinde, eğitim ve mentörük hizmetleri başta olmak üzere tüm süreçler online olarak gerçekleştirildiğinden İstanbul dışında yaşayan girişimcilerde katılım gösterebilir.