Uyumak ve nefes almak insanoğlunun temel ihtiyaçlarından ikisini oluşturmaktadır. Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu, (OUAS) kişi uyku sırasındayken bu temel ihtiyaçların karşılanmasını büyük ölçüde engelleyerek sağlımızı riske atmaktadır. Uyku süresince kasların gevşemesinin ve yer çekiminin de etkisiyle ağız içi yumuşak dokusu çökerek havayolunu geçici sürelerde tıkamaktadır. Bu durum gece boyunca defalarca gerçekleşerek uyku kalitesini düşürmekle kalmayıp, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaması ile sonuçlanmaktadır. Hastalığın yaygın belirtilerinden bazıları horlama, gündüz uyku hali, hafıza problemleri ve konsantrasyon bozukluğu olarak sıralanabilir. Belirtiler yeterince rahatsız edici gözükse de, tedavi edilmemiş OUAS hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler problemler gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Hastalığın tedavisinde tercih edilen güncel yöntemler kullanıcılara konfor sunamadıklarından dolayı, hastalar tarafından benimsenmemiştir. Bu durum kişilerin tedavisinin aksamasına ve sağlık sorunlarının ilerlemesine sebep olmaktadır.
3z ekibi Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü çatısı altında OUAS tedavisinde kullanılması amacıyla yenilikçi, etkin, sessiz, taşınabilir ve konforlu bir ağız içi aparat geliştirdi. Bu yenilikçi ürünün 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş olan 1.Nesil prototipi, hastalığa sahip gönüllülerin katılımıyla Kozyatağı Acıbadem Hastanesi’nde Manyetik Rezonans Görüntüleme yöntemini temel alan bir klinik çalışma gerçekleştirerek test edildi. Çalışma sonucunda aparat kullanan katılımcıların havayolu hacminde %59’a kadar artış gözlenmesi sayesinde bu yeni tedavi yaklaşımının doğru olduğunu fark edildi. Bu nedenle 3z tarafından silikondan ürettilen 2.Nesil prototipler ile bu sefer Tam Uyku Testini temel alan ikinci klinik çalışması başlatıldı.
3z girişiminin arkasındaki temel motivasyon, fikri ürüne dönüştürmek ve OUAS hastaları için umut verici yeni bir tedavi opsiyonu oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda, prototiplerden ürünlere geçme, büyük ölçeklerde üretim yapabilme ve ürünün ileri versiyonlarını geliştirebilme yönünde hızlı adımlar atılmaktadır.