İTÜ Çekirdek Girişimi Kidolog, “Türkiye’nin Ebeveynlik ve Psikoloji Haritası”nı Yayınladı

İTÜ Çekirdek Girişimi Kidolog, “Türkiye’nin Ebeveynlik ve Psikoloji Haritası”nı Yayınladı 1

İTÜ Çekirdek Girişimi Kidolog, “Türkiye’nin Ebeveynlik ve Psikoloji Haritası”nı Yayınladı

Şubat 2024

6 Şubat depremi sonrası psikolojik destek almak isteyenlerin oranı yüzde 330 arttı

“Herkes için Online Terapi” mottosuyla danışmanlık desteği sağlayan İTÜ Çekirdek girişimi Kidolog, yaptığı araştırmalar ve elde ettiği veriler ışığında 2023 yılına ait “Türkiye’nin Ebeveynlik ve Psikoloji Haritası”nı paylaştı. 

Geçtiğimiz yıl toplam 250 bin üyeye ulaşan Kidolog’un yayınladığı rapora göre 2023 yılı içerisinde toplam 65.000 adet seans gerçekleşti. Danışmanlık hizmeti alanların yüzde 40’a yakınını 24-29 yaş aralığındaki gençler oluştururken tüm kullanıcılar arasında en çok talep gören kategori yüzde 28,5 ile psikoloji oldu. 

Ayrıca 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrasında psikolojik destek almak isteyenlerin oranı yüzde 330 artarken bu süreçte Kidolog, binlerce kişiye ücretsiz destek sağladı.

En çok talep gören destekler “akran zorbalığı”, “sınav kaygısı ve stresi” ile “uyku sorunları”

Kidolog’un 10 farklı kategoride yapılan danışmanlıklar arasındaki dağılıma dair bilgiler paylaşan Uğurelli şunları söyledi: “Alınan seanslar arasında yüzde 28,5 oranında psikologlar, yüzde 22,7 çocuk gelişimciler/pedagoglar, yüzde 18,5 psikolojik danışmanlar ve çocuk psikologları ile yüzde 16,9 oranında da emzirme danışmanları bulunuyor. Farklı alanlardan görüştüğümüz uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre, farklı yaş gruplarından aileler çocukları için daha çok akran zorbalığı konusunda kendilerini daha çaresiz hissedip destek alma ihtiyacı duyuyor. Akran zorbalığı çocukların genellikle 3-4 yaşlarında karşılaşıp lise çağına kadar sürebilmekte. Akran zorbalığının ardından sınav kaygısı ve stresi, uyku sorunları, anksiyete, ekran bağımlılığı ve meme reddi geliyor.”

Gebelik öncesi ve sonrası dönemlerde ebeveynlere ve aynı zamanda yetişkin bireylere 10 farklı kategoride 7/24 uzman desteği veren İTÜ Çekirdek girişimi Kidolog, 2023 yılına dair araştırma verilerini içeren Türkiye’nin Ebeveynlik ve Psikoloji Haritası’nı yayınladı. Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Kidolog Kurucu Ortağı Eray Uğurelli, “Geride bıraktığımız 2023 yılında Türkiye gündemi oldukça yoğundu. Henüz yıla girer girmez yaşadığımız deprem felaketi ve ardından yaşananlar ile seçim atmosferi her ne kadar toplumsal görünse de insanları bireysel olarak etkiledi. Depremin ilk gününden itibaren insanların yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da ruhlarında açılan yaraları kapatmamız gerekiyordu. Bu süre zarfında bize başvuruda bulunan depremzede vatandaşlarımıza ücretsiz bir panel açarak, ruhlarında açılan yaralara uzmanlarımız ile beraber çözüm bulmaya çalıştık. Bu doğrultuda ise binlerce kişiye ücretsiz destek verdik. Depremzede vatandaşlarımızın yanı sıra tüm ülke bir şok geçirdiği için psikolojik destek almak isteyenlerin oranında yüzde 330‘lük bir artış yaşandı. Biz Kidolog olarak son üç yıldır insanların yanında olduğumuz gibi bundan sonra da bir ailenin tüm fertlerinin yanında olacağız. Bunu sağlamak için iki yeni mobil uygulama geliştirdik. Geçtiğimiz aylarda uygulama marketlerdeki yerini alarak kullanıcı edinmeye başladılar. Bu sayede 2 – 6 yaş arasındaki çocukları ekran bağımlılığı ve internetin zararlı içeriklerinden artık daha kolay koruyabileceğiz. Aynı şekilde ailelerimizin patili üyeleri için geliştirdiğimiz bir diğer uygulamamız da patili dostlarımızın bakımlarına yapay zeka desteği ile birlikte birçok özelliği sunuyor” dedi.

Online terapiye olan ilgi yüksek

Pandemi döneminde daha çok revaçta gibi görünen online terapiye olan ilginin her geçen gün arttığına vurgu yapan Uğurelli, şu verileri paylaştı: “En az bir online görüşme yapan danışanların sonraki görüşme tercihi yüzde 63 olduğu görüldü. Bu oranın 4 ve üzeri online görüşme yapan danışanlarda yüzde 82,5’i bulduğuna ulaştık. Hiç seans almayan üyelerimizle yaptığımız görüşmelerde yüzde 40’ının online seans yapmaya istekli olduğu fakat daha sonra yapacağını söyledi. Yüzde 30’u herhangi bir şekilde seans almak istemediğini kalan yüzde 30’luk kesim ise ağırlıklı olarak yüz yüze görüşmek istediğini belirtti. Bunun yanında ailelerin de yüksek bilinci ilk göze çarpanlar arasında. Nitekim ilk etapta yetişkinler kendi sorunları için seans alıyor gibi görünse de derinlerine indiğimizde yüzde 32,6’lık bir oranda aileler çocuklarının ruh sağlığın için bir uzmana danıştığı belirlendi. Çocuk gelişimi ve psikolojik danışmanlığın yanı sıra aileler psikologlardan da çocukları için seans alarak onların geleceklerine yatırım yapıyorlar.”

Kidolog’un tüm danışanlarının yüzde 70,7’si kadın

Yapılan cinsiyet araştırmasının da önemli veriler ortaya koyduğunu belirten Uğurelli, “Tüm danışanlarımızın yüzde 70,7’sini kadınlar oluşturuyor. Kadın danışanların yüzde 64,4’ünde ise anneler yer alıyor. Kadın danışanlarımız henüz anne adaylıkları başladığı andan itibaren destek almaya başlıyor. Ayrıca uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde eylül aylarında emzirme danışmanlığı alanında yüzde 40’lık bir artışın söz konusu olduğunu gördük. Aynı zamanda okulların açılmasıyla beraber uzmanlarımız eylül ayı içerisinde okula uyum süreçleri ve akran zorbalığı gibi konularda ciddi artışlar olduğunu belirtti” ifadelerini kullandı.